Je woning verzekeren tegen vandalisme is op papier goed mogelijk, maar dat wil niet zeggen dat de verzekeraar het gewenste bedrag uitkeert, als je daadwerkelijk een keer schade ondervindt. De regels van verzekeraars verschillen erg, constateert vergelijkingswebsite Pricewise.

Bijna alle verzekeraars geven je de mogelijkheid om je woning te verzekeren tegen vandalisme, oftewel het bij opzet beschadigen of vernielen van iemands eigendommen zonder dat er iets gestolen wordt. Bekende voorbeelden van vandalisme zijn het bekladden van een muur, het stuk maken van een slimme deurbel of bekrassen van de voordeur. Maar als je hiermee te maken krijgt, is het de vraag of je verzekeraar uitkeert.

Hans de Kok, directeur van Pricewise: “De meeste woonverzekeringen bieden dekking met als voorwaarde dat de veroorzaker van schade tegen jouw wil, je huis of tuin is binnengekomen. Dat is bij vandalisme vaak niet het geval. Daarnaast komt de vergoeding vaak niet boven het eigen risico uit, waardoor je de schade uiteindelijk toch zelf moet betalen.” 

Verschillende woonverzekeringen: dekking verschilt

Wat het volgens Pricewise niet makkelijker maakt, is dat er zoveel verschillende woonverzekeringen zijn. De voorwaarden van die verzekeringen verschillen sterk.

De meeste verzekeraars scharen vandalisme onder de zogeheten uitgebreide gevarendekking. Dat is een dekkingsvorm van je woonverzekering. Maar zelfs met de uitgebreide gevarendekking staat het niet vast dat de verzekeraar uitkeert als je met vandalisme te maken krijgt. Vandalisme is vaak namelijk alleen verzekerd als er zichtbare inbraakschade is, stelt Pricewise.

Het advies van de prijsvergelijker luidt daarom om de verzekeringspolis van je woonverzekering of woonverzekeringen goed door te nemen, om erachter te komen wanneer je wel en niet een uitkering krijgt bij vandalisme.

Grote kans dat je twee woonverzekeringen moet doornemen, dat wil zeggen de inboedelverzekering en de opstalverzekering. Een inboedelverzekering dekt schade aan losse spullen in je woning, waar een opstalverzekering schade dekt aan alles in en aan je woning dat nagelvast zit. Veel huishoudens sluiten de verzekeringen gecombineerd af.

Verzekeraars gaan ook verschillend om met schade aan spullen in je tuin, zoals een dure BBQ of mooie loungebank. Let hier dus ook op bij het lezen van de polisvoorwaarden.

Allrisk-dekking voor autovandalisme

Ook bij vandalisme van je auto speelt de verzekering een belangrijke rol. Voorbeelden van vandalisme zijn het vernielen van een zijspiegel of het bekrassen van de deuren met een sleutel. Parkeerschade valt niet onder vandalisme.

Alleen met een allrisk-dekking wordt schade aan je auto door vandalisme gedekt. Een WA-dekking of beperkte cascodekking volstaat dus niet; in dat geval draai je zelf op bij schade door vandalisme of moet je de dader zien te vinden zodat je de schade kunt verhalen.

LEES OOK: Eigen woning deels verhuren: 2 op 5 Nederlandse huiseigenaren met extra ruimte overweegt het hospita-model